Bontoni: de perfecte schoen

Het kleine Italiaanse stadje Montegranaro, gelegen in de prachtige regio De Marken, is de thuisbasis van het exclusieve schoenenmerk Bontoni. De ‘calzolai’ ofwel schoenmakers van dit familiebedrijf concentreren zich tijdens hun precisiewerk op het vervaardigen van topproducten die uitblinken door een superieure kwaliteit en een ongeëvenaarde schoonheid. Alleen de beste leersoorten worden gebruikt en om de constante kwaliteit van de stiksels te kunnen garanderen worden de gebruikte draden in de eigen werkplaats gemaakt. Om dit zeer hoge kwaliteitsniveau te kunnen garanderen beperkt Bontoni de maximale dagproductie tot slechts twaalf paar schoenen! Elk paar met de hand vervaardigde Bontoni schoenen is een uniek en karaktervol kunstwerk waar je jarenlang plezier van zult hebben. Ze worden door liefhebbers beschouwd als de moderne interpretatie van de klassieke Italiaanse schoenen uit de jaren vijftig met hun slanke en elegante vormgeving.

De regio waar Bontoni gevestigd is kent een veelgeprezen culinaire traditie die tegenwoordig vaak wordt aangeduid met de term ‘slow food’. Het idee erachter is dat je langzaam, zorgvuldig en met veel aandacht voedsel bereid waardoor kwaliteit en smaak maximaal tot hun recht komen. Bontoni past deze filosofie toe op de productie van schoenen. Topkwaliteit leveren kost nu eenmaal tijd, zo menen de ‘calzolai’. Zo krijgt het stuk leer dat voor de bovenkant van een schoen gebruikt wordt zijn juiste vorm door het minstens vijfentwintig dagen op een pasvorm te laten rusten, het zogeheten ‘riposato’ proces. De totale productietijd van een paar schoenen bedraagt twaalf weken.

De omgang met leer is bij Bontoni een verhaal apart. Dat begint al bij de inkoop. In eigen huis opgeleide en zeer ervaren specialisten kopen leer in bij de beste leerlooierijen nadat ze, letterlijk, elke vierkante centimeter van het materiaal zorgvuldig op kwaliteit hebben gecontroleerd. Het aanbrengen van de verschillende kleuren wordt heel secuur met de hand gedaan door de eigen ‘kunstschilders’ zoals ze binnen het bedrijf worden genoemd. Bij Bontoni is perfectie de norm waar geen enkele concessie aan wordt gedaan.

De geschiedenis van Bontoni begon rond 1950 toen de jonge schoenmaker Guido Gazzani in dienst trad bij de plaatselijke schoenfabriek van Montegranaro. Al snel bleek hij over veel talent te beschikken en werd hij een veelgevraagd ontwerper en maker van modieuze schoenen voor klanten uit vooraanstaande families in zijn woonplaats. Zijn zoons Bruno en Manfredo volgden in zijn voetstappen en kozen er heel bewust voor om niet mee te gaan met de mechanisatie die overal in de schoenenindustrie op gang kwam. Ze bleven met de hand schoenen maken zoals ze dat van hun vader hadden geleerd. In 2004 nam de derde generatie van de familie het bedrijf over. Met de neven Franco en Lewis aan het roer besloot het bedrijf een nieuw en zeer exclusief merk te lanceren: Bontoni. Dit nieuwe merk moest een perfecte mix zijn van de elegante Italiaanse schoenenmode uit de jaren vijftig en modern design. Alleen gerenommeerde modewinkels mochten de schoenen van dit bijzondere merk verkopen.

Bontoni heeft zich ontwikkeld tot een trots merk waar trouwe klanten intens van houden. De combinatie van traditioneel handwerk en voortdurende innovatie maken de klassieke herenschoenen van het merk tot een begerenswaardig en geliefd product. Elk paar schoenen is uniek en schitterend afgewerkt. De veterschoenen, instappers en boots zijn in een groot aantal prachtige kleuren verkrijgbaar. Het assortiment biedt keus uit klassieke, ingetogen modellen en schoenen die net iets opvallender zijn. Wereldwijd is er een grote en nog steeds toenemende vraag naar Bontoni schoenen, maar het bedrijf peinst er niet over de productie massaal te verhogen. De aandacht voor details en de ongekende kwaliteitscontrole staan dat simpelweg niet toe. Zorgvuldigheid, ambachtelijkheid en kwaliteit blijven het uitgangspunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.