Cashmere voor perfecte kleding

Cashmere is al eeuwenlang een populaire en luxe stof. Dat is ook niet zo gek, want de stof is perfect voor alle weersomstandigheden en voelt heerlijk zacht aan op de huid. In dit artikel lees je meer over de stof cashmere.

Herkomst

Cashmere is een soort wol afkomstig van de cashmere geit. Deze geiten leven vooral op 5 kilometer hoogte in het Himalayagebergte in Mongoliƫ. Daarnaast leven ze oorspronkelijk onder andere in de landen China, Tibet, India, Irak en Iran. Tegenwoordig worden er ook kuddes van de geiten gehouden in Nieuw-Zeeland, Schotland en Australiƫ. Om zich te beschermen tegen het koude klimaat van de plekken waar de geit oorspronkelijk vandaan komt, heeft de cashmere geit een extreem fijne en zachte ondervacht. Traditioneel wordt de wol van de speciale ondervacht gewonnen doormiddel van kammen of wordt er gewacht totdat de geit hem natuurlijk loslaat. Tegenwoordig wordt deze echter ook vaak geschoren. Per geit wordt er iedere scheerbeurt ongeveer 150 gram wol gewonnen. Vooral de ondervacht van de kin en de nek van de geit zijn waardevol. Cashmere wol bestaat er in de kleuren zwart, bruin, grijs en wit.

Kenmerken

Cashmere is een zeer waardevolle stof, gekenmerkt door hoe zacht hij aanvoelt op de huid. De stof is opgemaakt uit fijne vezels, maar is ook stevig en licht van gewicht. Het meest bijzondere kenmerk van cashmere is dat de stof zorgt voor een perfecte isolatie. Ook ademt de stof goed door. Dit maakt cashmere erg geschikt voor verschillende weersomstandigheden en om te dragen op de blote huid. De stof is dus zowel geschikt voor de winter als voor de zomer.
Bij het kopen van cashmere, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de stof. Hoe puurder de cashmere is, hoe meer je zult merken van zijn voordelen. Toch wordt cashmere vaak gecombineerd met synthetische stoffen, katoen en schapenwol. Deze combinaties zijn goedkoper en van mindere kwaliteit, maar soms ook duurzamer.
Ongeacht van de kwaliteit, kunnen er echter op den duur pluisjes op de stof komen. Dat komt niet door het wassen, maar door het dragen van de stof. Om deze te verwijderen kun je zo nu en dan een speciale stofkam of pilapparaat gebruiken.

Het wassen van cashmere

Om cashmere zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om de stof op de correcte manier te wassen. Het is het beste om cashmere niet te al vaak te wassen, dit is ook niet nodig. Na het dragen kun je je kledingstuk eventueel even buiten laten luchten of in de badkamer hangen om hem een beetje te stomen. Op deze manier verwijder je ongewenste luchtjes. Zoals de meeste soorten wol, kan cashmere zichzelf tot op zekere hoogte schoonmaken.
Wanneer het moment is aangebroken dat het toch nodig is om je kledingstuk van cashmere een wasbeurt te geven, is het belangrijk om dit op de goede manier te doen. Verwijder eerst eventuele pluisjes. Daarna keer je het kledingstuk binnenstebuiten en was je het met lauwwarm water. Doe dit op een speciaal wolwas programma of met de hand. Zorg ook dat het wasmiddel dat je gebruikt mild genoeg is. Het is het beste om een speciaal wasmiddel voor cashmere wol te gebruiken.
Om de was te laten drogen, moet het kledingstuk plat gelegd worden. Hiermee wordt er gezorgd dat het kledingstuk niet uitrekt. Cashmere mag niet in de droger. Het is mogelijk om cashmere te strijken, al mag dit wel alleen met stoom en op middelhoge temperatuur. Gelukkig zal dit niet vaak nodig zijn, aangezien de stof bekend staat om het feit dat hij niet snel kreukt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.