Je huis verkopen: hoe doe je dat?

De meeste huizenverkopers dromen van een stressvrije verkoop waarbij ze simpelweg hun huis aanbieden, snel een gekwalificeerde koper vinden, het geld binnenhalen en de sleutels overhandigen. De realiteit is echter wat complexer dan dat, aangezien er best veel bij komt kijken.

Bepaal de manier van verkopen

De manier van je huis verkopen bepaalt elk ander aspect van het proces; van de verkoopstrategie tot de kosten van de verkoop van het huis en de voorbereiding die je moet doen.

Via een makelaar
De makelaar zet je huis op de markt, bereidt het papierwerk voor en communiceert met de makelaar van de koper. De makelaar van de koper helpt hem of haar bij het vinden en het kopen van het huis. Veel verkopers kiezen ervoor om met een makelaar samen te werken omdat zij alle kennis in huis hebben en goed advies kunnen geven. Zij zullen hiervoor een commissie in rekening brengen.

Zelf je huis verkopen
Met deze optie beheert de eigenaar alle aspecten van de verkoop. Omdat je zelf het huis verkoopt, hoef je geen commissie van een makelaar te betalen. Bij deze manier van verkopen heeft de verkoper een vraagprijs en kan hij zich aan die prijs houden. Het is dan aan de koper om zijn makelaar een commissie te betalen.

Over het algemeen geldt dat hoe beter de staat is waarin de woning verkeert, hoe sneller je het verkocht hebt en des te gemakkelijker het is om de prijs te rechtvaardigen.

Hoewel dit geld kan besparen, kost het meer tijd en moeite. Al het papierwerk en de marketing vallen onder de verantwoordelijkheid van de verkoper. Je moet taken uitvoeren zoals het online plaatsen van de accommodatie, foto’s maken van hoge kwaliteit, details beschrijven en bezichtigingen inplannen. Kennis van de lokale vastgoedmarkt is ook belangrijk om een juiste waarde te kunnen bepalen.

Voor veel huiseigenaren, vooral degenen die nog nooit een huis hebben verkocht, is het besparen van geld op de makelaarskosten niet de extra moeite waard om alle aspecten van de verkoop zelf af te handelen.

De vraagprijs bepalen

De vraagprijs van je huis vereist een balans tussen persoonlijke verwachtingen en marktomstandigheden. De prijs kan het verschil maken of je huis snel verkocht wordt maandenlang op de markt blijft.

Online tools kunnen een schatting geven van de waarde van jouw huis. De traditionele manier om zelf een waarde te bepalen is door handmatig een paar vergelijkbare huizen te selecteren die onlangs in jouw regio zijn verkocht en die te vergelijken met jouw woning.

Wanneer je eenmaal een goed idee hebt van de waarde, overweeg dan of tijd of geld belangrijker is. Wanneer je snel wilt verhuizen, kun je de woning voor een aantrekkelijkere prijs op de markt zetten. Als geld belangrijker is, kun je ervoor kiezen om weken- of maandenlang bezichtigingen te houden en een hoger prijskaartje aan de woning te hangen.

Je huis voorbereiden op de verkoop

Over het algemeen geldt dat hoe beter de staat is waarin je woning verkeert, hoe meer interesse erin getoond wordt en des te gemakkelijker het is om de vraagprijs ervoor te krijgen. Hier zijn 3 dingen die je op zijn minst moet doen om jouw huis in een verkoopbare conditie te krijgen zodat de kans toeneemt dat je het voor jouw vraagprijs verkocht krijgt:

• Zorg ervoor dat het schoon en opgeruimd is.
• Maak het zo neutraal mogelijk.
• Verricht al het nodige onderhoud zodat er tijdens de bezichtiging niets op aan te merken is.

Het plaatsen van de woning op de huizenmarkt

Focus jezelf op de online aantrekkingskracht van je woning. De eerste vertoning van je huis is namelijk online. De kwaliteit van hoe de woning op internet staat bepaalt of iemand belt en een afspraak maakt, of op de volgende woning klikt. Daarom is het zo belangrijk dat er goede, professionele foto’s worden gemaakt en dat het zo aantrekkelijk mogelijk beschreven wordt. Wanneer men dan een bezichtiging komt doen voelen ze zich niet in de maling genomen en voldoet het aan het beeld wat ze al hebben gekregen van de woning via het internet.

Bekijk en onderhandel biedingen

Wanneer je een bod ontvangt, heb je een aantal keuzes: accepteer het bod zoals het is, doe een tegenbod of wijs het aanbod af.

Een tegenbod is een reactie op een bod, waarbij je onderhandelt over de voorwaarden en de prijs. Je kunt bijvoorbeeld de prijs hetzelfde laten, maar nog een bepaalde service aanbieden zodat het nog iets aantrekkelijker wordt voor de koper. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verfbeurt.

Een deal sluiten

Zodra een bod is geaccepteerd, komt het huis van de markt en mag de koper due diligence (de juistheid van alle informatie controleren) doen om het huis te inspecteren en ervoor te zorgen dat hij verder wil met de aankoop. Na dit onderzoek moet de koper vervolgens financiering voor de woning krijgen. Gedurende deze tijd zal de bank de financiën van de koper en de woning onder contract inspecteren om er zeker van te zijn dat de kopers goede kandidaten zijn voor de hypotheeklening.

Als dat allemaal in orde is, vinden alle ondertekeningen plaats bij de notaris en kun je zo langzamerhand beginnen met verhuizen naar je nieuwe woning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *