Zonnepanelen opbrengst? Laat je overtuigen!

Bent je vastbesloten om jouw eigen elektriciteit te produceren met behulp van zonnepanelen, maar weet je niet hoe je ze moet kiezen?

Je moet niet vergeten dat een fotovoltaïsch zonnepanelensysteem een investering op lange termijn is, dus er zijn enkele aspecten naast de prijs die je in overweging moet nemen.

Dit is waarschijnlijk de eerste factor die mensen in overweging nemen bij het vergelijken van zonnepanelen. De kosten van het zonnepaneel worden bepaald door verschillende variabelen: grootte (in watt), fysieke afmetingen, merk, kwaliteit van de materialen, duurzaamheid (of garantieperiode) en eventuele andere kenmerken die het zonnepaneel kan hebben zoals opbrengst.

De kosten mogen echter niet de enige factor zijn waarmee rekening moet worden gehouden, want het goedkoopste paneel is misschien niet het meest efficiënte en is waarschijnlijk niet de beste optie als je aan de lange termijn denkt.

Wilt je energie besparen door te kiezen voor de installatie van een zonnepaneel in jouw huis? Ontdek de punten waarop je moet letten om jouw panel goed te kiezen!

  1. Nominaal vermogen
    Fabrikanten moeten het nominale vermogen van zonnecellen onder ideale (laboratorium-) omstandigheden aangeven.

Deze voorwaarden worden tijdens de werking niet constant vervuld, zodat de prestaties van zonnecellen ook variëren, d.w.z. het is moeilijk te berekenen hoeveel stroom een zonnecel in een bepaalde periode produceert.

Efficiëntie

  1. Het rendement is een belangrijk cijfer, men kan er uit afleiden hoeveel energie kan worden geproduceerd met een zonneceloppervlak van 1 m².

Een hoger rendement betekent niet dat de prestaties beter zijn. Als de ruimte beperkt is, is het raadzaam een zonnecel met hoog rendement te kiezen. Het is belangrijk te weten dat hogere efficiëntie gepaard gaat met hogere prijzen.

  1. Prestatie toleranties
    Daarnaast worden ook de nominale vermogenstoleranties gegeven. Veel fabrikanten bieden een vermogenstolerantie van +/- 5%.

Dit moet zo worden geïnterpreteerd dat, bijvoorbeeld voor een zonnecel met een vermogen van 200 Wp (piekvermogen, d.w.z. het piekvermogen van een zonnecel onder ideale omstandigheden), het vermogen kan variëren tussen 190 en 210 Wp ten opzichte van de nominale waarde.

In werkelijkheid garandeert de fabrikant dus slechts een vermogen van 190 Wp.

  1. Buitenoppervlak van zonnecellen
    Het buitenoppervlak van de zonnecellen is gewoonlijk gehard zonneglas. Hoe beter de lichtdoorlaatbaarheid van het glas, hoe meer stroom de zonnecel produceert.

Sommige fabrikanten gebruiken antireflecterend glas, dat 96% van het licht doorlaat. In het algemeen levert een niet-reflecterende zonnecel met een glazen omhulsel 2-3% meer energie op dan een traditioneel omhulsel van gehard glas.

  1. Prestaties
    De prestaties van zonnepanelen nemen af naarmate de temperatuur stijgt. Fabrikanten geven een temperatuur efficiëntie-index.

Moderne zonnepanelen produceren tot 4% meer energie dankzij een beter temperatuurrendement.

  1. Garantie
    Er zijn twee soorten garantie:
  • Product Garantie: gewoonlijk tussen 2 en 10 jaar
  • Prestatiegarantie: over het algemeen 90% na 10 jaar gebruik, en 80% na 25 jaar.
  1. Prestatie Certificering
    De fabrikanten testen de prestaties na de productie in hun eigen laboratorium.

De meest veeleisende / betrouwbare fabrikanten certificeren de prestaties van hun producten bij verschillende onafhankelijke instituten. Vraag naar certificaten voordat je koopt!

  1. De kwaliteit van het zonnepaneel
    Dit heeft betrekking op de wijze waarop het paneel is vervaardigd en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Er zijn verschillende soorten materialen waarmee panelen worden gemaakt, die verschillen wat betreft kwaliteit, prijs en efficiëntie.

Er zijn fabrikanten van zonnepanelen die het hele productieproces voor hun rekening nemen. Zij concentreren zich op kwaliteit en investeren zwaar in onderzoek en ontwikkeling van hun producten.

Andere fabrikanten assembleren alleen de panelen, zonder zelf de fotovoltaïsche cellen te maken en zonder in onderzoek te investeren. Zij gebruiken meer mensen voor de productie dan robotarbeid, maar produceren de goedkoopste panelen.

Bij het kiezen van jouw zonnepaneel leverancier, is het goed om de reviews of geschiedenis van de productiebedrijven te controleren en te zien welke ervaringen klanten hebben gehad met elk van hen.

Aangezien je een grote investering gaat doen, is het belangrijk een beetje onderzoek te doen en na te gaan of de klanten tevreden zijn over het product en de aangeboden diensten. Kijk ook altijd of jouw gemeente subsidie voor zonnepanelen aanbiedt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *